Vad jag önskar att folk visste…

Hej, allihopa! Hoppas verkligen att alla har haft en underbar dag idag, eller kommer få!

Jag tänkte bara på en sak idag, eller jag har tänkt på det ett flertal gånger för att vara ärlig. Häromdagen så var jag med om några väldigt påträngande och personliga frågor från en person som jag inte stod speciellt nära. Om operationer, sexualitet, osv osv. Det fick mig bara att tänka hur mycket ens egen integritet kan filas ner med tiden om en är trans. Som trans-person får du vara med om en rad opassande frågor av flera olika personer, antingen till ditt ansikte eller bakom ryggen på dig. Jag förstår till 100% att människor är nyfikna och vill ha svar på sina funderingar, jag förstår också att jag kan få dessa frågor eftersom jag har en YouTube kanal där jag talar ut om min resa, operationer och relation. Däremot är det även viktigt att som cis-person (en person vars könsidentitet matchar sitt biologiska kön) tänka sig för hur man beter sig och vilka frågor man ställer till transpersoner.

Jag exempelvis har en YouTub-kanal där jag utbildar och svarar på frågor gällande min transition, däremot hade jag inte uppskattat ifall Gunilla 68 år ställer en fråga om min könskorrigering i mataffären. Det är viktigt som cis-person att vara medveten om att transpersoner inte existerar för att utbilda eller svara på funderingar en kan ha. Vi är personer med känslor, integritet och ett eget liv. Google existerar av en anledning och en kan få svar på sina frågor efter en enkel sökning, samt det finns flertal dokumentärer som förklarar processen och transpersoners liv i detalj. Jag hör nämligen ofta argumentet "Jag var ju bara nyfiken" efter att jag pratat ut om detta, som om det rättfärdigar problematiska frågor.

Ifall en vän kommer och säger: "Får jag ställa en personlig fråga?". så kommer ag absolut vara mer än villig att svara, däremot är det stor skillnad på en nära vän och en främling som ställer en personlig fråga. Dessutom måste en vara medveten om att vissa transpersoner kanske inte ens vill svara på frågor om ens transition till vänner, alla är olika och det är viktigt att respektera människors gränser. Så nästa gång du träffar en transperson, behandla personen som vem som helst. Klappa inte personen på ryggen och säg att den är grym eller liknande. Börja inte bombardera personen med frågeställningar som att personen i själva verket skulle vara en uppslagsbok. Var respektfull och behandla personen som vem som helst, för vi är precis som vem som helst och vi hade velat bli behandlade som det.

Tack för om du orkade att läsa igenom allt. Uppskattar dig och er. Kram!


Gillar