Transsexualitet - Frågor & Svar

Q/A


Efter att ha besvarat vissa frågor om min transsexualitet på Youtube fick jag förfrågningar om att även göra det på text. Därför valde jag att besvara desamma frågor + någon mer på min blogg.

Jag anser att genom att vara transparent och öppen kan vi förminska fördomarna kring transsexualitet. Ju mer kunskap allmänheten har runt transpersoner kommer även hatet att minska. Genom att våga prata, kan vi minska hatet. Var inte rädda för att dela vidare. Jag vill verkligen vara helt öppen med alla, vill förändra på hur, människor ser transpersoner. Trött på att känna att jag behöver dölja en del av mig själv för att slippa hat.

Först kör jag några snabba frågor, som jag besvarade på Youtubevideon och därefter besvarar jag vissa frågor som jag svarade på QX (Klicka här för att läsa artikeln).

1. När insåg du att du var transsexuell?

Jag var runt 15-16 års ålder när jag insåg att jag var trans. Jag kollade på ett tv-program där transpersoner pratade om sina resor och det var första gången jag någonsin hört talas om trans (det var 10 år sedan) och det var som att varenda känsla och tanke jag någonsin haft blev besvarat på tv:n. Jag hade känt att någonting kändes fel sedan jag var 2 år.

2. Hur gick processen till?

Efter att jag sett tv-programmet om transexuelitet gick jag ner och berättade för min mamma. Vi ringde till psykolog, efter att ha träffat henne, fick jag en remiss till en klinik. 2 år år och 5 psykologer, socionomer och 2 läkare fick jag påbörja hormonbehandling. Testosteronblockerare och Östrogen.

3. Är du på hormoner?

Ja. Jag är endast på Östrogen nu, eftersom att min kropp inte kan producera det själv. Testosteronblockerare behöver man ej använda längre efter man opererat sig.

4. Hur länge gick du på hormoner innan du opererade dig?

Ungefär 1-2 år.

5. Har du opererat dig? Hur kändes det beslutet och var det jobbigt?

Ja. Jag har opererat min bröst och de nedre regionerna haha.. De besluten kändes aldrig jobbiga, de kändes bara helt rätt. Den slutgiltiga operationen var smärtsam med lång läkningstid, däremot trots att det var jobbigt fysiskt oså hade jag aldrig känt mig bättre rent psykiskt.

Hur känns det att komma ut som trans för din stora följarskala?

– Att komma ut som transsexuell var oerhört läskigt och det krävdes mycket tankar innan. Däremot när jag äntligen bestämde mig och jag kom ut kändes det som den tyngsta stenen någonsin hade släppt. Sedan började kommentarerna och meddelanden trilla in och jag möttes av så otroligt mycket kärlek. Jag fick så många meddelanden och kommentarer fyllda av kärlek så att jag knappt kunde besvara alla.

Hur gick tankarna inför ditt beslut att berätta?


– Tankarna pågick fram och tillbaka i tre år. Jag skrev mitt blogginlägg för 1,5 år sedan och det har endast varit på min dator, orört framtill häromdagen när jag äntligen valde att skriva om det lite och publicera det. Det har varit en väldigt lång process, vilket har gjort att när jag väl valde att berätta så fanns det inga tvivel, eftersom jag har tänkt igenom det under en så lång tid. Jag valde att äntligen berätta eftersom det är dags att vara öppen gentemot mig själv och andra. Jag vill vara en person som kan förändra hur klimatet ser ut idag.

Vad har du fått för reaktioner?


– Det har verkligen nästan endast varit kärlek och omtänksamhet på mina sociala kanaler. Jag trodde innan jag publicerade att jag skulle mötas av 50/50 hat och kärlek, men det har nästan bara varit kärlek. Ungefär 99/1 kärlek och hat. Jag är så otroligt tacksam för alla som skrivit något eller bara gillat. Det betyder allt verkligen.

Har du varit öppen med din transbakgrund i ditt privatliv?


– Jag har inte varit öppet transsexuell för nya människor eller i mitt liv. Jag berättar bara om det ifall jag kommer någon nära, i förtroende för en vän. Jag gick fyra år på högskolan utan att berätta för personerna i min klass. Det är något som jag tyckt har varit skönt eftersom jag har kunnat leva i det, att endast kunna leva som Mathilda.

Vad tror du att din öppenhet kan göra?


– Jag tror och hoppas att genom att komma ut och vara öppen, kan jag hjälpa barn i samma situation som mig att kunna sätta ord på sina känslor och acceptera sig själva. Jag hoppas även att jag kan förminska fördomarna gentemot transpersoner och öka kunskapen kring transsexualitet. Jag vill verkligen vara öppen kring detta från och med nu.


Kram på er alla för ert underbara stöd <3

  • Trans

Likes

Comments

Hilma
Hilma,
Så otroligt intressant att läsa! Tack för att du svarar på frågor och är öppen med hur det är för dig, tycker det är superintressant att få veta mer <3
nouw.com/hilma
mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Tack så mycket snälla du och jag kommer absolut att besvara fler frågor med tidens gång <3
nouw.com/mathildahogbergs
linndossing
linndossing,
Du är så himla fantastisk som pratar om det, så otroligt viktigt ämne <3 Kram
nouw.com/linndossing
mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Tack så otroligt mycket snälla du <3
nouw.com/mathildahogbergs
Emma Engström,
Tycker det är otroligt intressant att läsa dina svar! Men hur tror du att det hade varit om du inte sett programmet om transpersonerna? Hade du kommit till samma insikt och gjort det beslutet du tog tror du? Kram <3
nouw.com/emmaengstrom
mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Jag hade såklart kommi på det förr eller senare. Man föds i fel kropp och jag har känt att något var fel sedan 2 års ålder. Jag visste alltid att något inte stämde. Jag hade insett tillslut även om jag inte såg programmet och jag hade operert mig sinom tid ändå. Programmet bara fick mig att inse vid det tillfället. <3
nouw.com/mathildahogbergs
Lillymihlte
Lillymihlte,
Så otroligt inspirerande, förstår du hur viktig du är som pratar, visar upp och pratar om din historna, dina känslor och allting som tillhör. Glad att jag hittat in till dig! <3 Kram vännen!
nouw.com/lillymihlte
mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Gud, tack så oerhört mycket fina du! Massor av kramar <3
nouw.com/mathildahogbergs
myjjohansson
myjjohansson,
Wow. Så galet inspirerande och stark du är Mathilda!🙏🏼 <3
nouw.com/myjjohansson
mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Tack snälla du ❤️
nouw.com/mathildahogbergs
OliwiaMichalak
OliwiaMichalak,
Du blev sån inspiration för mig, att våga vara sig själv. Det är de viktigaste och genom din öppenhet har jag själv börjat våga vara mig själv ❤
nouw.com/oliwiamichalak
mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Gud det gör mig verkligen rörd. Tack finaste du, du är grym!!
nouw.com/mathildahogbergs
Micke
,
Läste en artikel om dig på Aftonbladet och det väckte någon form utav nyfikenhet i mig.
Har nu läst en massa om könskorrigering som jag inte hade en aning om.
Tycker det är fascinerande vad man kan göra idag för människor som känner att dom är födda i fel kön.
Det jag ville berätta med det är att du åtminstonne ökat kunskapen hos en heterosexuell och aningen trångsynt man.
Med trångsynt menar jag att mina fördomar varit att en kvinna som föds i en mans kropp aldrig kommer kännas riktigt som en kvinna, men även lika åt andra hållet.
Men vad jag har sett och hört utav dig på instagram plus det jag har läst rådde bot på all min tvivel.
Det vill jag tacka dig för, alltid trevligt att få en ögonöppnare åt det positiva hållet.
All heder till dig som vågar att stå upp för den du är trotts att världen är rätt grym stundvis mot allt som faller utanför normen.


mathildahogbergs
mathildahogbergs,
Tack för dina ord och jag är väldigt glad över att du öppnat dina ögon och har tänkt lite extra på saken. Verkligen glad över att det jag pratat om har haft en positiv påverkan. Behövs fler personer som faktiskt vågar lyssna och läsa på. All heder åt dig och tack. Känns skönt att höra!
nouw.com/mathildahogbergs
Matildaberlin
Matildaberlin,
Du är verklige helt otrolig hjärtat! Du är vecker inifrån och ut och jag blir så stolt över dig för att du vågar göra det här! Vågar dela kunskapen! Vågar stå för den du är! STOR KRAM HJÄRTAT <3
nouw.com/matildaberlin